00
Özelleşmiş hücre ne demektir?

Biçim ve görev olarak farklılaşmış hücrelere özelleşmiş hücre denir. Özelleşmiş hücreler dokuları meydana getirir.

Hücre
Hücre, canlılığın temel yapı taşıdır. Bütün canlılar hücrelerden meydana gelmiştir. Buna rağmen bütün hücreler birbirinin aynısı değildir.

Genetik kod
Canlıların yetişkin bir birey olana dek meydana gelecek değişiklikler DNA üzerinde kodlanmıştır.

Hücreler embriyonik evrede farklılaşarak bir araya geldiklerinde dokuları oluşturur. DNA şifresi bütün hücrelerde aynı olmasına rağmen özelleşme döneminde bu kodlardan bir kısmı aktif olur bir kısmı pasif kalır. Böylece hücreler kendi görevlerini yapmak üzere farklılaşır. Buna göre bazı hücreler görmek, bazıları organizmayı savunmak, bir kısmı da sindirim yapmak gibi farklı rol ve görevlere bürünür.

Özelleşmiş hücre
Hücrelerin üstlenmiş olduğu role göre hem biçim hem de görev olarak farklılaşması ile özelleşmiş hücreler oluşur. Bu duruma hücresel farklılaşma (İng: cellular differentiation) denir.

Örneğin kas hücresi ile sinir hücresi hem görev ve hem de şekil olarak birbirinden çok farklıdır. İnsan vücudunda yaklaşık 200 çeşit özelleşmiş hücre vardır ve her hücre organizmanın gerek duyduğu şekilde farklılaşmıştır.

Doku
Özelleşmiş hücre grupları dokuları oluşturur. Dokular organları, organlar sistemleri, sistemler de canlı organizmayı oluşturur.

Kök hücre
Kök hücre, henüz farklılaşmamış hücredir. Kök hücreler diğer hücre tiplerine dönüşebilme yeteneğine sahiptir.

Hücresel farklılaşmanın avantajları ve dezavantajları için tıklayınız.
Bu alana not ekleyebilirsiniz.
Başka bir sorunuz mu var?
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış.

İlgili Konu
Genetik
İlgili Kayıtlar
Benzer Kayıtlar
İlginizi Çekebilir