Makale > Sanat > HİKAYE > Bilgelik Hikayeleri
0 0 0
Sadaka

Filozoflara neden sadaka verilmez?

0 0 0
Kemik

Diyojen kemik yığınlarında bir şeyler aramaktadır.

0 0 0
Bileyi Taşı

Sokratres'e bir gün neden iyi bir hatip olmadığını sorarlar.

0 0 0
Mantık Dersi

Ders programında yeni bir ders vardı: Mantık. Öğretmen "Mantık nedir?" diye sordu.

0 0 0
Toprak Sahibi

Adam istediği kadar ilerleyecek sonra geri dönecekti. Gittiği yer kadar toprak sahibi olacaktı.

0 0 0
İhsan

Dilenci, İskender'in yanına yaklaşarak ondan sadaka ister.

0 0 0
Fasulye Testi

Adam, karısı öldükten sonra başka başka bir kadınla nişanlanmıştı fakat vefat eden karısının hayaleti adamın peşini bir türlü bırakmıyordu...

0 0 0
Tükenmiş Yıllar

İnsanın yaşı geçirdiği yıllarla değil, kalan ömrü ile ölçülmelidir. Çünkü tükettiği yıllar artık onun değildir.

1 0 0
Eğri Minare

Çocuk, yeni yapılan caminin minaresine baktı ve eğri olduğuna kanaat getirdi.

0 0 0
Derviş Kaşıkları

Hayat sofrasında yalnız olduğunu düşünenler aç kalkar bu sofradan.

0 0 0
Bana Göre Babam

Benim gözümden babam: benim babam her şeyi bilirdi.

0 0 0
Cırcır Böceği

Kızılderili kalabalık bir caddede yürürken aniden bir cırcır böceği sesi duyar.

0 0 0
Bir Tek Vida İçin

Usta makineyi onarmak için bir vida sıktı, karşılığında yüz lira istedi.

0 0 0
Kurnaz Çocuk

Padişah, uzattığı bir altın parayı almak istemeyen çocuğa nedenini sorar.

0 0 0
Niyet

Keşişler nehir kenarında bir kadına rastladılar. Kadın karşıya geçmek istiyordu.

0 0 0
Telafi

Genç adam yaptığı her kötülüğe karşılık olarak tahtaya bir çivi çakacaktı.

0 0 0
Haram Mı?

Hurma haram değil de, hurma şarabı neden haram?

0 0 0
Alkol Sigara

Alkol de sigara da zehir, insanı yavaş yavaş öldürür.

0 0 0
İki Soru

Sigara içerken İncil okunabilir mi? Cevap hem evet, hem hayır!

0 0 0
Zaten

İş adamı tatilini geçirdiği sahil köyünde toparlanmakta olan bir balıkçıya rastladı. Balıkçı günü erken kapatıyordu, iş adamı nedenini sordu...

0 0 0
Kurşun Kalemdeki Sır

Dedesi torununa, kurşun kalem ve kağıt ilişkisi ile insan ve hayat arasındaki benzerlikleri anlatır.

0 0 0
Yüce Ağaç

Keşiş gördüğü ağaca hayranlıkla baktı. Ve, ne kadar da yüce bir ağaç, diye düşündü.

0 0 0
Zeki Hizmetkar

Zeki adam kendisine atılan iftirayı bakın nasıl bertaraf etti.

0 0 0
Dedikodu

Etrafa dedikodu yaymış bir kadın, hatasını telafi etmek için bilgeye danışır.

0 0 0
Nehir Olmak

Kendisine hakaret eden adamı soğukkanlılıkla dinleyen Buda tepkisiz kalışının nedenini açıklar.

0 0 0
Bırakın Kırılsın

Öğretmen, elindeki bardağı göstererek sordu: "Bu bardağı ne kadar süre elimde tutabilirim?"

0 0 0
Balta

Daha çok odun kesmek için daha çok çalışmak mı gerekir? Odun kesen iki köylünün hikayesi..

0 0 10
Bir Avuç Toprak

Yoksul adam, deniz kenarında oltasıyla balık tutuyordu. Deniz pek cömert değildi.

0 1 10
Fener

Gözleri görmeyen adam, geceleyin yola çıkacaktır. Ziyaretine gittiği arkadaşından ayrılırken ona bir fener vermesini ister.

0 0 0
Üç Tel Saç

Kadın sabah kalktı, aynaya baktı ve kafasında yalnız üç tel saç gördü.

0 0 0
Zenginlik

Birgün çok zengin bir adam oğlunu yanına alarak, insanların ne kadar fakir olabileceğini göstermek için bir köye götürdü.

0 0 0
İbretlik Hikaye

Çömez genç, sürekli ibretlik hikayeler anlatan hocasına yakınır.

0 0 0
Avamın Kuyusu

Kral, ülkesinde çıkan isyanı bastırmak için bir cadıdan yardım ister.

0 0 0
Sürekli Yakınan Çırak

Ustası sürekli hayatta bir şeylerden yakınan ve şikayet eden çırağını tuz almaya gönderir. Döndüğünde bir avuç tuzu alıp bir bardak suyun içine atar...

0 0 0
Kendini Bilmek

"Kral geçiyor diyorlar ama nerede o?" diye sorar meczup. "İşte orada, filin üzerinde." diye cevaplar diğeri.

0 0 0
Denedin Mi?

Tamirci bir gün doktora şöyle der: "Neredeyse siz ve ben aynı işleri yapıyoruz."

0 0 0
Olabilir

Birgün çiftçinin atı ahırdan kaçtı. "Atın kaybolması çok kötü oldu. Ziyana uğradın.", dedi ahali. "Olabilir", dedi çiftçi.

0 0 0
Ölüm Zamanı

Kadının içinde tarif edemediği bir sıkıntı vardı. Bir türlü kendini toparlayamıyordu. Kahine gitmeye karar verdi.

0 0 0
Kralın Öleceği Gün

Kahin, kral için girdiği seanslardan birinde kraliçenin öleceği günü söylemişti. Gerçekten de kraliçe kehanette söylenen günde öldü.

0 1 0
Dilenci

İnsanların yoğun olarak geçtikleri bir köprünün başındaki görme engelli dilencinin önündeki kartonda şöyle yazmaktadır: "Bu köre merhamet edin."..

0 0 0
Müvekkil

Karısını öldürmekle suçlanan futbolcu, jüriyi ikna etmeye uğraşıyordu. Karısının cesedi henüz bulunamamıştı.

0 0 0
İki Bilgi

Konfüçyus öğrencisine bilgiyi paylaşmayı anlatır.

0 0 0
Aynı Acı İçin

Bilge, etrafındaki topluluğa komik bir hikaye anlattı. Herkes kahkahalar atarak güldü.

0 0 0
Başarının Sırrı

Ustaya başarısının sırrını sormuşlar, "Doğru kararlar" demiş.

0 0 0
İki Kurt

Yaşlı kızılderili torununa şöyle der: "Her hayatta müthiş bir mücadele olur. İki kurt arasında geçer bu kavga."

0 0 0
Akrep ile Kurbağa

Akrep nehrin öte yanına geçmek zorundadır. Ne yapacağını düşünürken kurbağayı görür, yanaşmaya çalışırken kurbağa korkudan kaçar, uzaklaşır...

0 0 0
Benim Doğam

İki Zen öğrencisi dere kenarında ellerini yıkarken suda boğulmak üzere olan bir akrep görürler.

0 0 0
Vazodaki Elma

Öğretmen eline bir vazo aldı ve tüm öğrencilerin görebileceği şekilde vazoyu havada tuttu.

0 0 0
Gölet

Sıcak bir günde susuzluktan kıvranan bir köpek sürekli göletin başına kadar gelip suya doğru eğiliyormuş ama tam su içecekken kaçarak gidiyormuş...

0 0 0
İstedim

Güç istedim ve Tanrı beni güçlü yapmak için karşıma zorluklar çıkardı.

0 0 0
Koza

Adam, bedenini bu küçücük delikten çıkarmaya çalışan kelebeği saatlerce seyretti. Sonra kelebek, daha fazla ilerlemek istemiyormuş gibi durdu. Sanki i..

0 0 0
Öfke

Peki neden öfkelendiğimiz insan yanı başımızdayken ona bağırırız?

0 0 0
Tanrı Nerede

Adam fısıldadı "Tanrım konuş benimle." Ve bir kuş cıvıldadı ağaçta. Ama adam duymadı.

0 0 0
Tohum

Yıllardır tarlasında köyün en iyi buğdayını yetiştiren ve bu sayede hasatını yüksek fiyattan satan çiftçiye bu işin sırrını sordular.

0 0 0
Gölge Etme

Büyük İskender şehirde dolaşırken tembel tembel güneşlenmekte olan Diyojen'e rastlar. Diyojen bu büyük hükümdar karşısında istifini hiç bozmaz...

0 0 0
Şaşırtan İnsanoğlu

Platon'a sormuşlar: İnsanoğlunun sizi en çok şaşırtan davranışları nelerdir?

0 0 0
Ne İstiyoruz

İhtiyar taşçı, şöyle der "Keşke güneş olsaydım".

0 0 0
Cennet Cehennem

Bir samuray, Zen üstadının karşısına dikilip şu soruyu sordu: "Gerçekten de cennet ve cehennem var mıdır?"

0 0 0
Birlik Olun

Bir deste çubuk vardı yaşlı adamın elinde. Çocuklarını yanına çağırdı ve hepsine birer tane çubuk verdi. Çocuklar yaşı ilerlemiş babalarının bu istedi..

0 0 0
Delik Kova

Adamın omzunda su taşıdığı iki kovadan birinde çatlak varmış. Bu yüzden kuyudan eve dönerken suyun bir kısmı hep yola dökülürmüş.

0 1 0
Rüya Tabiri

Padişah, bir gece rüyasında tüm dişlerinin döküldüğünü, yemek bile yiyemez hale geldiğini görür. Sıkıntı içinde uyanır. Sarayın rüya tabircisine "Bu r..

0 0 0
İki Kişi

Filozof Zenon kendisini sürekli onaylayan arkadaşına dayanamayıp şöyle der.

0 0 0
Tablonun Değeri

Çocuk, kıt kanaat biriktirdiği tüm para ile bir tablo satın almak ister.

0 0 0
Kimseye Bahsetme

Derviş çölde zor durumda bir adam görmüş ve yardım etmek için yanına gitmiş.

0 0 0
Tek Ayakkabı

Bir bacağı doğuştan eksik olan çocuk, vitrindeki bir çift ayakkabıya hayranlıkla bakıyordu.

0 0 0
Bir Deste Çubuk

Bilge, etrafında toplanmış insanlara bir deste çubuk uzattı ve desteyi kırmalarını istedi. Çubuk destesini oradaki kimse kıramadı.

0 0 0
İki Köle

Kral, oğlunun hocalığını yapan filozofu aşağılamak ister.

0 0 0
Kartal Yumurtası

Kartal yumurtalardan bir tanesi dağdan yuvarlana yuvarlana bir tavuk çiftliğine düşmüş. Minik kartal doğduğunda kendini tavuk zannetmiş ve bütün tavuk..

0 0 0
Judo Ustası

Trafik kazasında bir kolunu, koluyla beraber hayallerini kaybeden judo tutkunu çocuğa yardımcı olması için bir judo ustası bulunmuştur.

0 0 0
Fare Yüreği

Büyücü, fareyi bir kediye dönüştürür. Artık farenin kediden korkmasına gerek kalmamıştır.

0 2 0
Elma Ağacı ile Çocuk

Çocuk ağacı çok sever, ağaç da onunla oynamaya bayılırmış. Küçük çocuk ile elma ağacının hikayesi..

0 0 0
Ok Ustası

Dünyanın en hünerli okçusu olacaktı. Karısıyla vedalaştı ve ustanın yaşadığı yere doğru yola çıktı.

0 0 0
Neyim?

Çinli bir bilge rüyasında kelebek olduğunu görür. Ama uyandıktan sonra tereddüt eder.

0 0 0
Dört Mum

Bir odada dört mum yanıyordu. Birinci mum: "Ben Barış’ım. Ancak benim sürekli yanık kalmam istenmiyor, etrafıma ışık saçmam mümkün değil." Sessizce ka..

0 0 0
Kopan Parmak

Çıktığı av seansında bir parmağını kaybeden kralı veziri yatıştırır: " Sakin olun kralım, her şey de bir hayır vardır."

0 0 0
Bildiklerim İçin

Adam devrin önde alimlenrinden birine bazı sorular yöneltir. Fakat sorulardan bir kısmının yanıtını alamaz. Bu duruma öfkelenir.

0 0 0
Ayaklarımın Altında

Filozofa sorarlar: Servet ayaklarınızın altında olduğu halde neden bu kadar fakirsiniz?

0 0 0
Altın Elma

Kral, kıtlığa çare bulması için ülkenin en bilge kişisine danışmaya karar verdi. Bilge, krala meyveleri altından olan bir elma ağacından bahsetti...

1 0 2
İspat

Tanrının varlığı hakkında kuşku duyan adam üç soruya cevap arıyordu.

0 0 0
Doğru Odun

Adam, gençlerin odunlardan bir kısmını ateşe atmayıp kenara ayırdığını görünce bunun nedenini sorar.

0 0 0
Kör Adamlar ve Fil

Altı kör adam bir hayvanat bahçesine gittiler ve bir fili ziyaret ettiler.