25
Pisagor (Pythagoras) kimdir?

Pisagor filozof, matematikçi ve Pisagorculuk olarak bilinen akımın kurucusudur. Sayıların babası olarak bilinen Pisagor'un insanlık tarihine en büyük katkısı Pisagor Teoremi'dir.

Pisagor (Pythagoras, MÖ 570 - MÖ 495) İyonyalı filozof, matematikçi ve Pisagorculuk olarak bilinen akımın kurucusudur. Sayıların babası olarak bilinen Pisagor'un insanlık tarihine en büyük katkısı Pisagor Teoremi'dir.Pisagor, Tales'in öğrencisiydi.

Mısır ve daha sonra İtalya'nın güneyindeki bir Yunan kenti olan Kroton'a giden Pisagor, burada gizli dinsel bir topluluk kurdu. Pisagor ve öğrencileri her şeyin matematikle ilgili olduğuna, sayıların nihai gerçek olduğuna, matematik aracılığıyla her şeyin tahmin edilebileceğine ve ölçülebileceğine inanmışlardı.

Pisagor ayrıca müzikteki matematiği keşfetmiştir. Ona göre, bütün hızla giden şeyler bir ses çıkarırlar, dolayısıyla yıldızlar da bir ses çıkarırlar; bu sesin yüksekliği yıldızın merkezi ateşe olan uzaklığıyla orantılıdır. Böylece, göklerin de bir musikisi vardır, ama bunu sıradan ölümlüler işitemezler.
 

Bir iddiaya göre, Dünya’nın yuvarlak olduğunu ve ikili bir hareket içinde olduğunu biliyordu ve bunları yalnızca inisiyelerine açıklamıştı ki, bu açıklamaları, ezoterik doktrin yoluyla kuşaktan kuşağa aktarılarak bu bilgilerin kabulünde rol oynamıştır. Ayrıca Ay'ın başka bir gezegen olduğuna inanmış ve ona Karşı-Dünya demiştir.

Pisagor, düşüncelerini yazıya dökmediği için onun hakkında bildiklerimiz öğrencilerinin yazılarında anlattıklarıyla sınırlıdır. Hatta, Pisagor'a atfedilen birçok eser gerçekte onun öğrencilerinin olabilir. Örneğin Pisagor teoremi MÖ 6.yy'da Pisagor'a atfen isimlendirilmiş ise de Hindu, Yunan, Çinli ve Babilli matematikçiler teoremin unsurlarını, o yaşamadan önce bilmekteydiler.

Pisagor, felsefe sözcüğünü bugünkü anlamıyla kullanan ilk kişiydi.
Bu alana not ekleyebilirsiniz.
Başka bir sorunuz mu var?
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış.

İlgili Kayıtlar
Benzer Kayıtlar
İlginizi Çekebilir