00
Uzun süreli bellekte bilgi nasıl kodlanır ve hatırlanır?

Sözel bilgi uzun süreli bellekte anlama dayalı olarak kodlanır. Bellek kaydedeceği bilgiler arasında anlamlı ya da kurmaca bağlar kurar. Öğeler arasındaki bu bağlar "geri çağırma yolları" oluşturur.

Kodlama
Kodlama, duyu organlarıyla elde edilen bilginin belleğin kabul ettiği bir koda ya da temsile dönüştürülmesidir.

Bir insanın sesi, görüntüsü ya da bir meyvenin kokusu, tadı uzun süreli bellekte kodlanabilir. Fakat sözel bilgi tutulurken "anlama dayalı" kodlama yapılır.

Örneğin bir cümleyi duyduktan bir süre sonra hafızanızda kalan cümlenin kendisi değil anlamıdır. İnsanlar uzun süre sonra bir olayla ilgili ayrıntılarda yanlış ifadeler kullansalar bile hatırladıkları kısım olayın özüyle (anlamıyla) ilgilidir.

Bağlar
Bellek kaydedeceği bilgiler arasında anlamlı ya da kurmaca bağlar kurar. Öğeler arasındaki bu bağlar "geri çağırma yolları" oluşturur.
 
Örneğin ÇAMUR kelimesi tarihteki Çaldıran, Mercidabık, Ridaniye savaşlarının sıralamasını hafızanızda tutmakta bir bağ görevi görebilir.
kurmaca bağ

Geri çağırma
Uzun süreli bellekten bir bilgiyi çağırmak, çok büyük bir kütüphanenin raflarında dolaşmak gibidir. Bir kitap bulunamıyorsa ya yanlış yerde aranıyor ya da yanlış yere konulmuştur.

İnsan beyni bilgiyi geri çağırmak istediğinde onu ya doğrudan ya da bağlantı yollarını takip ederek bulur. Bu durumda hatırlamak için ya doğru rafa gidilmeli ya da doğru rafı gösteren bağlantı yolu takip edilmelidir.
Bu alana not ekleyebilirsiniz.
Başka bir sorunuz mu var?
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış.

İlgili Konu
Bellek
İlgili Kayıtlar
İlgili Sorular
Benzer Kayıtlar
İlginizi Çekebilir