02
Görsel ve fonolojik bellek nedir?

Fonolojik ve görsel kodlama kısa süreli bellek işlemleridir. Fonolojik bellekte sözel bilgiler, görsel bellekte sözel olarak tekrarlanması güç bilgiler kodlanır.

Duyusal (ikonik ve ekoik) bellekten kısa süreli hafızaya (işler belleğe) geçen bilginin kodlanması iki şekilde olur:
  1. Fonolojik kodlama
  2. Görsel kodlama
Fonolojik kodlama
İnsan belleğinde sayı, sözcük, harf gibi sözel bilgilerin işlenmesi fonolojik döngüyle yapılır. Bu tip kodlamaya fonolojik (sesbilimsel) kodlama denir. Bilginin akustik bir kod olarak işler bellekte depolanması fonolojik arabellekte olur.
 
İnsanlar telefon numaralarını genellikle sayı isimlerinin sesleri şeklinde kodlar. Örneğin bir telefon numarasını kağıttan okuduktan sonra içinizden sürekli olarak "sayıların seslerini" tekrarlarsınız.

Görsel kodlama
Tarif edilmesi dolayısıyla fonolojik olarak tekrar edilmesi zor bilgilerin kodlanması görsel olarak yapılır. Örneğin karmaşık bir resim sözel bilgi değildir bu yüzden resmin fotoğrafik bir temsili kısa süreli bellekte tutulur.

Sözel bilginin akustik arabellekte saklanması durumunda beynin daha çok sol yarıküresinin çalıştığı gösterilmiştir. Görsel-uzamsal depolama ise beynin sağ yarıküre aktivitesidir.
Bu alana not ekleyebilirsiniz.
Başka bir sorunuz mu var?
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış.

İlgili Konu
Bellek
İlgili Kayıtlar
Benzer Kayıtlar
İlginizi Çekebilir