17 69
Gestalt kuramı nedir?

İnsanlar, nesneleri bazı örgütleyici eğilimlere göre algılarlar. Çevrelerini de bir düzen içinde görürler. Gestalt'a göre bütün onu oluşturan parçaların toplamı değil, daha fazlasıdır. Bütün, parçaların toplamından farklıdır çünkü bütün, parçalarının arasındaki ilişkiye bağlıdır.

1900 yılların ilk yarısında Almaya'da ortaya çıkan gestalt ekolü algısal örgütlenme konularında yoğunlaşmış psikoloji teorisidir. Gesatl, Almanca "form, konfigürasyon" anlamına gelir.

Davranışçı kuram öğrenmeyi sadece uyarı-tepki ilişkisi içerisinde değerlendiriyordu. Davranışçı kuramın aksine, gestalt psikolojisi zihnin uyarıcılar arasında bir bağlantı (örüntü) kurduğunu savunur.

İnsanlar, nesneleri bazı örgütleyici eğilimlere göre algılarlar. Çevrelerini de bir düzen içinde görürler. Eşya ve olaylar tek başlarına değil; organize edilmiş bir bütünlük içinde anlam kazanırlar. Algı bir tür örgütlemedir. Duyu organlarına ulaşan uyarıcılar gruplanır, yorumlanır ve örgütlenir. Örneğin aşağıdaki şekil "hangi harf" diye sorulsa B, "hangi rakam" diye sorulsa 13 cevabı verilir.
 
 
Bütün
Bir nesnenin ya da parçanın algılanışı, onun diğer parçalarla olan ilişkisine bağlıdır.
 
Aşağıdaki yatay çizgiler bir biri ile paralel değil mi?

Gestalt'a göre bütün onu oluşturan parçaların toplamı değil, daha fazlasıdır. Bütün, parçaların toplamından farklıdır çünkü bütün, parçalarının arasındaki ilişkiye bağlıdır.
 
Aşağıdaki resime bir göz atın. Resimdeki hareketi görebiliyor musunuz?
Not: Yukarıdaki resim kesinlikte hareketsizdir. Bunu anlamak için resmin diğer taraflarını kapatarak her paçasını kontrol edin.
 
Algısal örgütlenmenin beş yasası

1)Şekil-Zemin İlişkisi: Algıda seçicilik kuramına göre insan algılama sistemi şekil ve zemin arasında bir ayırım yapar, dikkatin yoğunlaştığı kısım şekil, diğer yüzeyler zemindir. Şekil, dikkatin üstünde odaklaştığı, zemin ise şeklin gerisinde ,dikkat edilmeyen,algı alanına girmeyen kısımdır. Bu yüzden şekil ve zemin mutlak kavramlar değildir, dikkatin yoğunlaştığı noktaya göre şekil ve zemin değişir.

Şekil, zeminden daha dikkat çekicidir fakat bazı durumlarda şekil ve zeminin birbiriyle yer değiştirdiği, hangisinin şekil hangisinin zemin olduğuna karar verilemediği durumlar olabilir. Ancak aynı anda her ikisi de şekil olarak algılanamaz.
 
    

2) Yakınlık İlkesi: Duyusal anlamda birbirlerine yakın olan uyarıcılar bir küme olarak algılanır. Örneğin müzikteki ritim algılaması, zaman içinde birbirine değişik yakınlıklarda bulunan vuruşlara dayalıdır.
 
3)Tamamlama İlkesi: Duyusal anlamda eksik girdi içeren uyarıcılar (yarım bir fotoğraf, bozuk bir plakta çalan şarkı) tam olarak algılanır. Bu nedenle bir resimdeki kişiyi tanımamız için, resmin yarısını görmemiz de yeterli olur. Zihnimiz eksik parçaları tamamlar.
 
   
 
4)Benzerlik İlkesi: Bazı duyusal özellikler yönünden (şekil, renk, doku v.b) benzer olan cisimler bir küme olarak algınlanır. Örneğin, aynı yönde giden arabalarla tersi yöndekiler kümelenir.


5)Süreklilik İlkesi: Belirli bir yönde ilerleyen uyarıcılar bir bütün olarak algılanır. Aynı yönde giden noktalar, çizgiler gibi birimler birlikte gruplanarak algılanma eğilimindedir. Örneğin, ütüden çıkıp prize giden kablo izlenerek anlaşılır.

Bu alana not ekleyebilirsiniz.
Başka bir sorunuz mu var?
Yorumlar (6)
Katılıyor musun?
122

mükemmel açıklanmış :)


15.01.2020

10/10

Bu Yoruma Cevap Yaz


B HARFİ AMA RAKAM 13 GÖRUYORUM 12 DEGİL! BEN Mİ YANLIŞ GÖRÜYORUM ACABA...

29.02.2020



Mükemmel anlatılmış dijital öykülemese işlemiştik ama bu kadar anlamamistim bende 13 görüyorum

06.05.2020

.. diğer cevaplar

13 ifadesi, 12 olarak düzeltilmiştir. Yanlışlık için özür dileriz.

23.08.2020

Katılıyor musun?
53

yanlışlıkla 12 yazılmış olamaz mı yaa ayy sizde yani


03.06.2020

Bu Yoruma Cevap Yaz


Ben anliyamadim aciklama imkani olur mu neden 12 olarak degerlendiriliyor

16.07.2020

Katılıyor musun?
52

tebrik ederim cok iyi ozetlemissiniz


15.03.2020

10/10

Bu Yoruma Cevap Yaz
..diğer yorumlar
Katılıyor musun?
00

Hangi durumlarda şekil ve zemin birbiriyle yer değiştiriyor?


14.12.2021

Bu Yoruma Cevap Yaz
Katılıyor musun?
00

13 rakam değil


07.12.2020

Bu Yoruma Cevap Yaz
Katılıyor musun?
00

Wey wey tew le le..algisal deniyor ama gozde de sorun var sanki


18.08.2020

Bu Yoruma Cevap Yaz

İlgili Konu
Psikoloji Bilimi
İlgili Kayıtlar
Benzer Kayıtlar
İlginizi Çekebilir