Olayların duygusal içeriği nedeniyle hatırlanması ya da unutulması mümkündür. Bir olayın deneyimlendiği andaki baskın duygu hali uzun süreli belleği e..
Bellekte bir bağlantı yolunun tek bir bilgiye ulaşması gerekir. Fakat bir bağlantı yolu birden fazla bilgiye ipucu ise bilgiler birbirine karışabilir...
Sözel bilgi uzun süreli bellekte anlama dayalı olarak kodlanır. Bellek kaydedeceği bilgiler arasında anlamlı ya da kurmaca bağlar kurar. Öğeler arasın..
Tekrarlama, kısa süreli bellekteki bilginin bilinçli olarak yinelenmesidir. Bu türden bir bilgi yalnız işler bellekte aktif halde kalmaz, ayrıca uzun ..
Kısa süreli bellekte unutmanın nedenleri öğelerin sönmesi ve belleğin sabit kapasitede olmasıdır. Kısa süreli bellekteki verilere ulaşmak için uzun sü..
Fonolojik ve görsel kodlama kısa süreli bellek işlemleridir. Fonolojik bellekte sözel bilgiler, görsel bellekte sözel olarak tekrarlanması güç bilgile..
Zamansal bütünleştirme paradigması duyusal belleğin görsel (ikonik) yanıyla ilgili bir görüştür. İkonik belleğin bilgiyi tutma süresi hakkında yapılan..
George Sperling duyusal belleğin bilgiyi tutma süresinin yaklaşık saniyenin dörtte biri kadar olduğunu ve kapasitenin 10 birime kadar arttığını göster..
Açık bellek, belirli bir zaman ve mekanda yaşanan geçmiş deneyimlerin tutulduğu alandır. Bu tür bilgiler bilinçli olarak (bilinç düzeyinde) geri çağr..
İnsan belleği bilgileri farklı mekanizmalarla saklar. Bellekte bilginin depolanması üç türlüdür: Duyusal depo, Kısa süreli bellek, Uzun süreli bellek...