Selefilik (Selefiyye), ayetler ve hadislerdeki kapalı ve mecazi ifadeleri yorumdan kaçınan Ehl-i Sünnet'in ilk ekolüdür. Yedi prensipleri vardır: takd..
Cebriyye mezhebine göre insanın iradesi (tercihi, seçme hakkı) ve kudreti (bir işi yapmak için gerekli gücü) yoktur ve kaderine yazılanı yaşamakta mec..
Şia (Şiilik), Hz. Muhammed'den sonra Hz. Ali'nin imam (halife) olduğuna ve imametin Hz. Ali'nin soyundan devam ettiğine inan bir mezheptir. Şia (Şiile..
Mürcie, Hariciler'in aşırı fikirlerine tepki olarak doğmuş itikadi bir mezheptir. Büyük günah işleyen kişinin durumunu ahirete Allah'ın taktirine bıra..
Dinin, inanca dayalı (itikadi) hükümlerinin anlaşılması ile ameli hükümlerinin uygulanması sırasında ortaya atılan farklı görüşlere dini yorum denir...
Dini yorum farklılıklarının beşeri, sosyal, kültürel, coğrafi, siyasi etkenleri ile dini metinlerin anlaşılmasından ve düşünce hürriyetinden kaynaklı ..
Hilafet tartışmaları, Hz. Osman'ın şehit edilmesi, Cemel vakası ve Sıffin savaşı gibi siyasi anlaşmazlıklar ve iç savaşlar, itikadi konularda farklı s..
Hilafet tartışmaları, Hz. Muhammed'in vefatından sonra halife seçimiyle ilgili çıkan ihtilaflardır. Bu anlaşmazlıklar, Şia ve ehl-i sünnet arasında gö..
Necran'dan gelen bir grup hristiyan ile Hz. Muhammed arasında, Hz. İsa hakkında geçen tartışma, kelam ilminin yöntemi açısından önemli bir hadisedir...
Kelam ilmi, İslami ilimlerin teorik temelini oluşturan disiplindir. Aynı zamanda kelam ilmi tefsir, hadis, fıkıh, mezhepler tarihi, tasavvuf gibi diğe..
Kelam ilmi doğa (fizik, kimya gibi), beşeri (sosyoloji, psikoloji gibi) ve formel (mantık gibi) bilimler ile ilgilenir, onlardan elde ettiği bilgileri..
Basra ve Bağdat Mutezilesi, Mutezile mezhebinin iki ana koludur. Basra ekolü fikri mücadeleleri ve teorik yanları ile, Bağdat ekolü siyasi görüşleri v..
Kelam ilmini doğuran etkenler insan unsuru, siyasi faktörler, nasların anlaşılması, diğer din, kültür ve medeniyetlerle karşılaşma ve tercüme hareketl..
Kelam ve felsefe çalışma alanları itibarıyla benzerlik gösteren disiplinlerdir. Aralarında bilgi kaynağı, amaç ve yöntem bakımından temel farklılıklar..