bilgioloji
ROM, içerisinde BIOS gibi kalıcı programların yüklü olduğu ve yalnızca okumaya izin veren bellektir.
BIOS (Basic Input/Output System), bilgisayara açıldığında başlangıç talimatlarını veren programdır.
Bilgisayara yeni özellikler eklemek için elektronik kartların takıldığı, anakart üzerinde yer alan slotlara genişleme yuvası denir.
Ana bellek (RAM), işlemci (CPU) için program talimatlarını ve veriyi geçici olarak (kısa vadeli) tutan depolama ve çalışma alanıdır.
CPU, bilgisayarın merkezi yönetim elemanıdır. Bütün hesaplamalar ve verilerin giriş/çıkış işlemleri Merkezi İşlem Birimi olan işlemcide yapılır...
Anakart, bilgisayarın üzerine kurulduğu temel elektronik devredir. Donanım elemanları anakarta takılır ve bu kart vasıtasıyla haberleşir.
İşletim sistemi, bilgisayar donanımının ve uygulama programlarının işlevsel hale gelmesini sağlayan, bilgisayarı yöneten sistem programıdır...
Programlar, kullanıcı uygulamaları ve sistem programları (işletim sistemi gibi) olmak üzere ikiye ayrılır.
Yazılım, donanım üzerinde çalışan ve donanıma talimatlar vererek görevleri yerine getirmesini sağlayan programlar ya da verilerdir.
Von Neumann mimarisi, işlemci ile bellekten oluşan ve bunlar arasındaki ilişkiyi gösteren ilk ve önemli bilgisayar tasarımıdır.
Anakart, işlemci, ana bellek, sabit bellek, disk sürücüler, giriş-çıkış cihazları, güç ünitesi, fan bilgisayarı oluşturan temel donanım elemanlarıdır...
Bilgisayar donanımı, yazılımın üzerinde çalıştığı ekran, klavye, bellek, işlemci gibi fiziksel ekipmanlardır.
Bilgisayar, bir program aracılığıyla verilmiş talimatları otomatik olarak yerine getirebilen elektronik cihazlardır.