30 118
London dağılım kuvvetleri nedir?

London kuvvetleri, apolar moleküller ya da soy gaz taneciklerinin geçici kutuplaşması (indüklenmiş dipol) sonucunda birbirlerine uyguladıkları zayıf çekim kuvvetlerdir.

Dipol etkileşim
Dipol-dipol ve iyon-dipol etkileşimleri göz önüne alındığında apolar moleküller arasında herhangi bir etkileşim olmadığı düşünülebilir. Benzer şekilde başka atomlarla bileşik oluşturmayan asal gaz atomları arasında da bir etkileşim olamayacağı akla gelebilir.

Yoğun faz
Fakat asal gazlar da apolar moleküller de sıvılaştırılabilir. Yani asal gaz atomlarını ve apolar molekülleri bir arada tutarak sıvı ya da gaz halde (yoğun fazlar) kalmasını sağlayacak bir kuvvet olmalıdır.

Kuvvet
Bu kuvvet iki şekilde açıklanabilir:
  • Asal gaz atomlarındaki hareketli elektronlar (elektron bulutları) yörüngelerde her zaman dairesel bir hareket çizmezler. Anlık yığılmalarla apolar molekülün yapısında geçici kutuplaşmalar oluşur.
  • Asal gaz atomlarının bir dış etki ile birbiri ile çarpışmaları elektron bulutlarının simetrik dağılmalarını engelleyebilir. Bir atomun elektronları diğer atomun çekirdeğinin etkisi altına girerek geçici dipol hale geçebilir ve diğer atomlarla etkileşime girebilir.
Fritz London
London kuvvetleri ilk kez Fritz Wolfgang London (1900–1954) tarafından açıklanmıştır. Bu kuvvetler indüklenmiş dipol–indüklenmiş dipol etkileşimi olarak da bilinir.

London kuvveti
London kuvvetleri, apolar olsun ya da olmasın bütün kimyasal türler için geçerlidir. Fakat anlık oluşan geçici dipoller elektronların sürekli hareket halinde olması nedeniyle devamlı yön değiştirir.

Oluşumu
Helyum atomları üzerinde London kuvvetleri oluşması aşağıdaki gibi olur:
  • Helyum atomunun en dış katmanında iki elektron vardır ve birbirlerini ittikleri için birbirlerine göre en uzak konumdadırlar.
  • Anlık bir nedenden ötürü elektronlar atomun bir bölümüne yığılır. Böylece helyum atomları indüklenmiş dipol olur.
  • Kısmi yüklü hale gelen helyum atomları diğer atomlarla etkileşime girerek onun da polarlaşarak (kutuplaşarak) indüklenmiş dipol olmasına neden olur.

He atomunda London kuvveti

Bağın gücü
Fiziksel bağ olan London kuvvetleri diğer etkileşimlere göre zayıftır. Soy gazlar ve apolar moleküllerde yalnızca London kuvveti etkilidir.

Böyle moleküller ya da atomlardaki elektron sayısı arttıkça London kuvvetlerinin etkisi daha çok hissedilir. Örneğin 1H, 17Cl ve 53I elementlerinin oluşturduğu H2, Cl2, I2 moleküllerinden kaynama noktası en yüksek olan I2 ve en düşük olan H2'dir.

London kuvvetinin artması taneciklerin erime ve kaynama noktalarının yükselmesine neden olur.
Bu alana not ekleyebilirsiniz.
Başka bir sorunuz mu var?
Yorumlar (1)
Katılıyor musun?
4120

Gerçekten çok yararlı bir yazı olmuş emeğinize sağlık.


30.09.2020

10/10

Bu Yoruma Cevap Yaz

İlgili Konu
Bağlar
İlgili Kayıtlar
Benzer Kayıtlar
İlginizi Çekebilir