10 17
Elektronu kim, nasıl keşfetmiştir?

Elektronlar 1896'da J.J. Thomson tarafından katot ışını tüpü kullanılarak yapılan deneyler esnasında keşfedilmiştir.

Faraday'ın elektroliz çalışmaları atomda yüklü taneciklerin bulunduğunu gösterse de elektronların varlığına dair ilk kanıtlar 1870'lerde William Crooks tarafından gösterilmiş ve 1896'da J.J. Thomson tarafından katot ışını tüpü kullanılarak yapılan deneyler esnasında kanıtlanmıştır.

Gözlemler
Thomson şu gözlemleri yapmıştı:
  1. Tüp elektrik veya manyetik alana maruz kaldığında katot ışınları sapıyordu.
  2. Katot malzeme ya da tüpteki gaz değiştirildiğinde her zaman sabit bir "elektrik yükü-kütle oranı" (q/m) hesaplanıyordu. Demek ki katot ışınları maddenin yapısından bağımsızdı.
Akıl yürütme
Thomson gözlemlerine dayanarak şu sonuçlara varmıştı:
  1. Farklı türdeki atomların hepsi aynı parçacığa sahipse, bu parçacacık atomun temel bir parçasıydı.
  2. Katot ışınları, yani elektron'lar eksi yüklü olduğuna göre atomda bir de artı yüklü parçacıklar olmalıydı.
  3. q/m oranı çok yüksek olduğuna göre elektronlar çok küçüktü.
  4. Elektronlar atomlardan çok daha küçük olduğuna göre, geriye kalan artı yüklü parçacıklar elektronlardan çok daha ağır olmak zorundaydı.
 
elektronun kesfi

Atom modeli
Thomson bu sonuçlardan hareketle, üzümlü keke benzettiği atom modelini önerdi ve 1906 Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı.
Bu alana not ekleyebilirsiniz.
Başka bir sorunuz mu var?
Yorumlar (2)
Katılıyor musun?
60

Dostum kimya 2 cumleyle bitermi


05.10.2019

1/10

Bu Yoruma Cevap Yaz
Katılıyor musun?
20

saolun ama çok kısa


30.08.2020

10/10

Bu Yoruma Cevap Yaz

İlgili Konu
Atom
İlgili Kayıtlar
İlgili Sorular
Benzer Kayıtlar
İlginizi Çekebilir