10 010
Bakterilerin solunum şekli nedir?

Bakterilerin solunum şekli bakterinin oksijene olan ihtiyacına göre dört çeşittir: zorunlu aerob, zorunlu anaerob, geçici anaerob, geçici aerob.

Bakteriler solunum biçimlerine göre sınıflandırıldığında dörde ayrılır. Bu ayrım oksijene olan ihtiyaca göre yapılır:
  • zorunlu aerob bakteriler
  • zorunlu anaerob bakteriler
  • geçici anaerob bakteriler
  • geçici aerob bakteriler
Fakültatif bakteriler
Fakültatif bakteriler, hem oksijenli hem de oksijensiz ortamda yaşayabilirler. Geçici aerob bakteriler ve geçici anaerob bakteriler fakültatif bakterilerdir.
 

solunum şekillerine göre bakteriler

Mezozom
Aerob bakterilerde solunum enzimleri mezozomlarda ve sitoplazmada bulunur. Ökaryot canlılardaki mitokondrilerin görevini mezozomlar (hücre zarı kıvrımları) yapar.

Zorunlu aerob bakteriler
Zorunlu aerob bakteriler, oksijenli solunum yaparak enerji elde ederler. Bu tip bakteriler ancak oksijenli ortamda ürerler. Tüberküloza neden olan bakteri (mycobacterium tuberculosis) zorunlu aerob bakteriye örnek olarak gösterilebilir.

Zorunlu anaerob bakteriler
Zorunlu anaerob bakteriler, oksijesiz solunum yaparak enerji elde ederler. Bu tip bakteriler ancak oksijensiz ortamda ürerler. Oksijenli ortamda ölürler. Toprağın alt katmanlarında yaşayan bakteriler (clostridium botulinum) zorunlu anaerobtur.

Geçici anaerob bakteriler
Geçici anaerob bakteriler, normal koşullarda oksijenli solunum yapmalarına rağmen oksijensiz ortamlarda anaerobik yaşarlar.

Geçici aerob bakteriler
Geçici aerob bakteriler, normal koşullarda anaerob olmasına rağmen bazı koşullarda aerob gibi davranarak oksijenli solunum yaparlar. Örneğin e.coli bakterileri kalın bağırsakta anaerobik yaşarken, çöplük gibi kirli ortamlarda aerobik solunum yaparlar.
Bu alana not ekleyebilirsiniz.
Başka bir sorunuz mu var?
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış.

İlgili Kayıtlar
Benzer Kayıtlar
İlginizi Çekebilir