![]() |
Nükleik asit nedir? Kaç tür nükleik asit vardır? |
Nükleik asit, canlılarda kalıtsal özelliklerin aktarılmasını ve hücre içi metabolik faaliyetlerin kontrolünü sağlayan organik maddelerdir.
Nükleik asitler, canlıların yapısında bulunan organik maddelerden biridir. 1869'te hücre çekirdeğinde asidik özellik gösteren moleküllere rastlayan İsveçli biyokimyacı Friedrich Miescher, bu yapılara çekirdek asidi adını vermiştir. Fakat daha sonraki araştırmalar nükleik asitlerin prokaryot hücrelerin sitoplazmasında, ökaryot hücrelerin de bazı organellerinde (mitokondri, kloroplast gibi) bulunduğu keşfedilmiştir.
Yapısı
Nükleik asitler karbon (C), hidrojen (H), oksijen (O), azot (N), fosfor (P) atomlarını içeren kompleks organik moleküllerdir.
Nükleotit
Nükleik asitler ile nükleotit arasında monomer polimer ilişkisi vardır. Nükleik asitler büyük ve karmaşık moleküllerdir ve onları oluşturan yapı taşlarına nükleotit denir. Birçok nükleotit zincir şeklinde birleşerek nükleik asitleri oluşturur.

İşlev
Nükleik asitler yönetici moleküller olarak da bilinir. Nükleik asitlerin canlılardaki en temel işlevleri şunlardır:
- kalıtsal özelliklerin aktarılması (kalıtım birimi)
- hücre içi metabolik faaliyetlerin kontrolü (hücre yönetimi)
Türleri
Nükleotitlerin yapısında riboz ve deoksiriboz şekerleri vardır. Nükleik asitler, yapısında bulunan beş karbonlu şekere göre adlandırılır. Buna göre canlılarda DNA ve RNA olmak üzere iki tür nükleik asit vardır.

bu sayfa çok hoşuma gitti ödevimde bana çok yardımcı oldu çok teşekkür ederim
16.12.2019

yalan söyleme abe
24.02.2020

Çok az yazmışlar
22.09.2022

dna ve rna nedir
25.02.2020

DNA, RNA'ya Karşı
Deoksiribonükleik asit (DNA), öncelikle hücre çekirdeğinde bulunan kompleks bir moleküldür. DNA tüm canlı organizmalarda bulunur ve yaşamın gelişimi ve korunması için gerekli olan genetik talimatları içerir. DNA'nın nükleik asidi deoksiriboz iken RNA'nın nükleik asidi ribozdur.
28.04.2020

konu açık değildi ama napalım hocanın gözüne girmek içi burdan çalışmak zonda kaldı ve ki 100 alayım di.
24.02.2020

kaç çeşit nükleik asit vardır?
02.10.2022