00
Virüslerin neden olduğu hastalıklar nelerdir?

Virüslerin neden olduğu hastalıklardan en çok bilinenleri şunlardır: AIDS, kuduz, herpes, grip, hepatit, kabakulak, frengi, kızamık, siğil, çiçek, sarıhumma, çocuk felci, ebola, Kırım-Kongo kanamalı ateşi, domuz gribi, kuş gribi, SARS.

Viral
Virüslerin neden olduğu hastalıklar, virüs kaynaklı, virüs enfeksiyonu anlamına gelen viral hastalık (viral, virütik enfeksiyon) olarak adlandırılır.

Viral hastalıkların en yaygın olanları şunlardır:
  • AIDS
  • Kuduz
  • Herpes
  • Grip
  • Hepatit
Ayrıca:
  • kabakulak, frengi, kızamık, siğil, çiçek, sarıhumma, çocuk felci virüsleri
  • ebola virüsü
  • Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA) virüsü
  • domuz gribi (H1N1) virüsü
  • kuş gribi (avian influenza, tavuk vebası, İng: bir flu) virüsü
  • SARS (Ağır Akut Solunum Yolu Sendromu) virüsü
AIDS
AIDS (Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromu, İng: Acquired Immune Deficiency Syndrome) hastalığı, HIV virüsünün (İnsan Bağışıklık/İmmün Yetmezlik Virüsü, İng: Human Immunodeficiency Virus) bağışıklık sistemine ait hücreleri (lenfosit gibi) enfekte ederek işlevsiz hale getirmesidir.

Virüs vücut direncini zayıflattığı için, bu virüs ile enfekte olmuş bir kişi normal şartlarda tedavi edilebilecek bir hastalığa yakalanıldığında dahi vücut bu hastalığa direnç gösteremez. Zatürre, kanser gibi hastalıklara yakalanma olasılığı artan AIDS hastası genellikle kaptığı enfeksiyon sonucu yaşamını yitirir.

Birçok vücut sıvısı (ter, gözyaşı, salya, sperm gibi) HIV virüsü içerse de, HIV virüsü en çok kan ve cinsel salgılar ile bulaşır. AIDS bulaşma yolları, AIDS hastalığına yakalanmış birisi ile:
  • kan teması (kan nakli, açık yara ile temas ya da jilet gibi özel eşya kullanımı ve yahut dezenfekte edilmemiş ya da ortak şırınga, iğne, cerrahi alet kullanımı)
  • cinsel temas
  • anneden bebeğe (doğduktan sonra süt, doğum öncesi plasenta  yolu ile)
olmak üzere bulaşır.

Bunlar dışında aynı ortamda bulunma ve gündelik temaslar (el sıkışma, öksürük gibi) yollarla bulaşmaz.

Kuduz
Kuduz, kuduz virüsü (İng: rabies virus) taşıyan bir hayvanın (köpek, kedi, tilki, kurt, yarasa, tavşan, rakun, kokarca gibi) insanı ısırmasıyla salyasından bulaşır.

Kuduz virüsü etkisini sıcak kanlı hayvanlarda (memeliler, kuşlar ve insanlarda) merkezi sinir sistemi, beyin ve omurilik hücrelerinde gösterir.

Kuduz hastalığının belirtileri kas ağrıları, huzursuz bir hal ile su ve ışıktan kaçınmak şeklinde görülür. Bu hastalıktan korunmanın yolu Louis Pasteur (1822 - 1895) tarafından bulunan kuduz aşısıdır.

Herpes
Herpes Simplex Virüsü (HSV) ciltte (genellikle dudakta, ağız ve burun delikleri çevresinde) kızarıklık ve içi sıvı dolu kabarcıklar şeklinde görülür.

Bu hastalık, kişisel eşyalar ve yaralı bölge ile doğrudan temas ile bulaşır. Deri üzerinden vücuda girerek uçuk şeklinde yaralar oluşturur.

HSV'nin etkisi stres, yorgunluk, dengesiz beslenme gibi bağışıklık sisteminin zayıfladığı, vücut direncinin düştüğü dönemlerde artar.

Yüzde dudak, ağız ve burun civarında görülen HSV-1, genital bölgede görülen HSV-2 ile zona hastalığına neden olan HSV-3 en sık görülen uçuk virüsleridir.

Grip
Grip, influenza virüsünün üst solunum yollarına yerleşerek çoğalmasıyla oluşan bulaşıcı bir hastalıktır.

Gribin belirtileri halsizlik, baş ağrısı, ateş, terleme, kas ve eklem ağrıları, kuru öksürük şeklinde görülür.

Grip virüsü çok sık mutasyona uğradığı için (genetik materyali -RNA- değiştiği için) gribe karşı etkin bir aşı geliştirilememiştir.

Antibiyotikler bakterilere karşı etkilidir, bu nedenle grip tedavisinde kullanılmazlar.

Hepatit
Hepatit, karaciğer hücrelerinin iltihaplanması hastalığıdır. Hepatit virüsü karaciğere yerleşir, çoğalır ve zamanla karaciğeri tahrip ederek fonksiyonlarını engelleyecek boyutlara ulaşır.

Hepatit virüsü, kan, ter, tükürük gibi vücut sıvılarının deri ya da açık bir yara ile temas etmesiyle vücuda girer. Yedi tür hepatit hastalığı vardır: A, B, C, D, E, F, G

Hepatit A, genelde toplu yaşam alanlarında hijyenik olmayan ortamlarda bulaşır. Hepatit B, siroz ve karaciğer yetmezliğine neden olabilir.

Hepatit A ve B virüslerine karşı aşı ile büyük orada koruma sağlamaktadır. Hepatit C için  henüz aşı geliştirilememiştir.
Bu alana not ekleyebilirsiniz.
Başka bir sorunuz mu var?
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış.

İlgili Konu
Biyoloji Bilimi
İlgili Kayıtlar
Benzer Kayıtlar
İlginizi Çekebilir