00
Virüsler nasıl keşfedilmiştir?

Virüslerin varlığına dair ilk düşünceler 1886 yılında tütün mozaik hastalığına neden olan varlıklar incelenirken ortaya çıkmıştır.

Tütün mozaik hastalığı
Tütün mozaik hastalığı (İng: Tobacco mosaic disease), tütün bitkisinin yapraklarına benekli bir (mozaik gibi) görünüm veren ve bu bitkinin büyümesini engelleyen bulaşıcı bir hastalıktır.
 

hastalıklı bitki

Adolf Mayer
Adolf Mayer 1886 yılında, hastalıklı tütün yapraklarından aldığı öz suyunu inceleyerek tütün mozaik hastalığının nedenini bulmaya çalışmıştır. Fakat Mayer, mikroskop yardımıyla böyle bir canlıyı gözlemleyememiştir.

Dmitri Iwanowski
1892 yılında Rus biyolog Dmitri Iwanowski, yaptığı bir araştırmada hastalıklı bitkilerden elde ettiği sıvıyı bakterilerden arındırmış, ardından bu sıvıyı sağlıklı bitkilere verdiğinde bu bitkilerde hastalığa neden olduğunu gözlemlemiştir. Bu gözlem, bakteriler dışında hastalığa neden olan mikroskobik varlıkların varlığını göstermiştir.

Iwanowski'nin bu gözlemi iki ihtimali ortaya koymuştur:
  • Öz suyu bakteriden arındırmak için kullandığı filtre, daha küçük bakterileri filtreleyemiyordu. Yani hastalığa neden olan varlık, bilinen bakterilerden daha küçük bir canlı idi.
  • Ya da bu varlık filtreden geçebilen zararlı bir cansız maddeydi.
Martinus Beijerinck
1897 yılına gelindiğinde, Martinus Beijerinck hastalığa neden olan varlığın (etkenin) çoğalabildiğini ortaya koymuştur. Böylece bu varlığın canlı olduğu düşüncesine varmıştır.

Ayrıca bu varlık, yapay ortamlarda yani laboratuvarda deney tüpünde ya da besin ortamında çoğalamıyor, ancak ve ancak bitki ile temas ettiğinde çoğalabiliyordu. Bu varlıklar bakterilerin dayanamadığı yoğunlaştırılmış alkol çözeltilerinde dahi etkisiz hale gelmiyordu.

Sonuç olarak Beijerinck, bu varlığın bakteriden küçük ve dayanıklı bir canlı olduğu sonucuna varmıştır.

Virüsler ışık mikroskoplarıyla görüntülenemezler. Bu nedenle virüslerin görüntülenmesi ancak elektron mikroskobunun keşfinden sonra olmuştur.

Wendell Stanley
Amerikalı biyokimyacı Wendell Stanley (1904-1971), ilk kez tütün mozaik virüsünü (TMV) kristalize ederek 1946 yılında kimya Nobel Ödülü’nü aldığı makaleyi yayımlamıştır: Kristalize Tütün Mozaik Virüsünün İzolasyonu ve Özellikleri. (İng: The Isolation and Properties of Crystalline Tobacco Mosaic Virus)

Ayrıca şu makaleleri inceleyebilirsiniz:
Bu alana not ekleyebilirsiniz.
Başka bir sorunuz mu var?
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış.

İlgili Konu
Biyoloji Bilimi
İlgili Kayıtlar
Benzer Kayıtlar
İlginizi Çekebilir