010
Güneş sistemindeki gezegenler nasıl sınıflandırılmıştır?

Gezegenler en temelde gezegen ve cüce gezegen olmak üzere ikiye ayrılır. Gezegenler, iç (karasal) gezegen ile dış (dev) gezegen; dev gezegenler ise gaz devi ve buz devi olmak üzere tekrar ikiye ayrılır.

Yöntem
Tarih boyunca yapılan gözlemler ve ardından gelen teknolojik gelişmeler gök cisimlerinin sınıflandırılması gerekliliğini beraberinde getirmiştir. Bir gök cismini gezegen olarak adlandırmak için bazı kurallar belirleyerek ya da gezegenlerin yapıları arasındaki benzerlikleri ortaya koyarak birtakım sınıflandırma yöntemleri geliştirilmiştir.

Gezegenlerin sınıflandırılması
Aşağıdaki tablo güneş sistemindeki gezegenlerin sınıflandırılmasına ait en temel başlıkları içermektedir.
 
gezegen cüce gezegen
iç (karasal) gezegen dış (dev) gezegen Ceres
Plüton
Haumea
Makemake
Eris
gaz devi buz devi
Merkür
Venüs
Dünya
Mars
Jüpiter
Satürn
Uranüs
Neptün
Gezegenlerin sınıflandırılması

Gezegen ve cüce gezegen
Gezegen tanımına uyan gök cisimleri gezegen, belirli bir büyüklüğe sahip fakat yeteri kadar kütlesi olmayan gök cisimleri cüce gezegendir.

İç ve dış gezegen
Güneş ile asteroit kuşağı arasında kalan gezegenler iç gezegenlerdir. İç gezegenler aynı zamanda karasal gezegendir. Asteroit kuşağının dış kısmında kalanlar dış gezegendir ve bu gezegenler aynı zamanda dev gezegenlerdir. Dev gezegenler gaz devi ve buz devi olmak üzere ikiye ayrılır.

Antik gezegenler
Antik zamanlarda, teleskop icat edilmeden önce ve güneş sisteminin yapısı henüz  bilinmiyorken yedi gök cismi, yedi gezegen olarak addediliyordu. Bunlar çıplak gözle saptanabilen Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn, Ay ve Güneş.
Bu alana not ekleyebilirsiniz.
Başka bir sorunuz mu var?
Yorumlar (1)
Katılıyor musun?
00

Çok işime yaradı sağolun


04.10.2023

10/10

Bu Yoruma Cevap Yaz

İlgili Konu
Güneş Sistemi
İlgili Kayıtlar
Benzer Kayıtlar
İlginizi Çekebilir