![]() |
Allah isminin anlamı nedir? |
Allah, müslümanların yaratıcı olarak kabul ettikleri ilahın özel ismidir ve tercüme edilmez.
Allah ismi, Allah’ın özel ismidir. Buna "lafza-ı celal" ya da "lafzatüllah" da denir.
Köken
Allah kelimesinin kökeni hakkında birtakım yorumlar vardır. Fakat Allah isminin bir kökeninin olmadığı, orijinal bir özel isim olduğu görüşü daha baskındır. Yani Allah sözcüğü ilk kez kullanıldığından bu yana değişmemiştir.
Kur'an'ın indiği dönemde müşrik halk tarafından Allah kelimesinin kullanıldığı Kur'an ayetlerinden anlaşılmaktadır.
Zümer:38 - Andolsun onlara: "Gökleri ve yeri kim yarattı?" diye sorsan, elbette "Allah" derler. .. |
Anlam
Allah'ın Rahman ve Rahim gibi diğer isimleri (esması) aslında birer sıfattır ve yakın manada tercüme edilebilir. Fakat Allah isminin tercüme edilmemesi gerekir.
Allah yerine "ilah, tanrı" gibi sözcükler kullanmak da doğru değildir. Bu sözcüklerin manası daha geneldir. Örneğin Yunan mitolojisinde geçen On iki tanrı, Hundizm'deki trimurti (üçlü tanrı) insanların icat ettikleri ilah tahayyülüdür.
Allah'ın zatının "Allah" isminden, "Allah" isminin de O'nun diğer isim ve sıfatlarından önce geldiğine dikkat edilmelidir.
Yapısı
Bu kelime tekildir ve fakat çoğulu da yoktur. Kelimenin başındaki elif-lam harflerinin marife takısı olmadığına dikkat ediniz.
اللّٰه |
Allah kelimesinden tek tek harfler eksiltildiğinde geriye "lillah, ilah, lehu, hu" gibi yine anlamlı bir sözcük kalır.

Berbat
13.02.2020

Cahil
18.04.2021
Bismillah ve Resulullah derken buradaki kelimelerde okunan ilk L Allah kelimesindeki hangi L harfidir?
Baştaki Elif yanındaki L mi yoksa Ortadaki Şeddeli Lnin İlk L si mi? Ve El neden İL olarak ve UL olarak okundu? Böyle ise baştaki EL takı diyebilir miyiz? Özel isimde özel isim okunuşu değişir mi? Değiştiğine göre özel isim değil isim önündeki takı olmalı baştaki EL, ve burada L bir kere okundu ise Ortada NEDEN ŞEDDE var ve TEK L okunuyor Ortadaki? Maden Tek L okunacak neden Şeddeli ya da madem Şeddeli neden Tek L olarak okunuyor?
23.01.2024
Allah ismi ÖZEL isim demişsiniz.
Özel isim ise baştaki EL ya da AL bir takı değil İsme ait ismin kendisine ait olmalı değil mi?
Ve ayrıca baştaki yazım EL şeklinde iken neden AL şeklinde okunuyor?
Bununka birlikte A!lah ismi okunuşunda 2 L var peki başta bir L ortada Şeddeli L olduğu halde yani 3 L okunması gerektiği halde neden 2 L okunuyor?
Hangi L okunuyor hangi L okunmuyor?
Baştaki L okunuyor ise ortada neden Şedde var , Ortadaki L nin sadece biri okunuyor ise neden Şedde var?
23.01.2024
Allah ismi sonundaki harf H olarak okunan kapalı T harfi mi? Bu kapalı T dişilik mi belirtiyor?
Bu harfin bir harekesi var mı?
Bu harf sadece durak olursa H olarak okunması gerekmez mi yani cümle devam ederse T olarak okunmalı değil mi?
23.01.2024