00
Necran hristiyanları ile Hz. Muhammed arasında geçen ve kelam ilmi için önemli olan hadise nedir?

Necran'dan gelen bir grup hristiyan ile Hz. Muhammed arasında, Hz. İsa hakkında geçen tartışma, kelam ilminin yöntemi açısından önemli bir hadisedir.

Hz. Peygamber döneminde kelam bir ilim olarak henüz şekillenmemişse de, kelam ilmi ve kelam ilminin yöntemi açından önemli bir olay meydana gelmiştir.

Hristiyan heyet
Hz. Muhammed, Necran hristiyanlarına 631 yılında (H. 9) ya müslüman olmayı ya da cizye (gayrimüslimlerden alınan vergi, Tevbe:29) ödemeyi teklif etmiştir. Bu teklife yanıt vermek için Medine'ye bir heyet gönderen Necran hristiyanları İslam hakkında sorular sorarak Hz. Peygamber ile tartışmaya başlamıştır.

Hz. Peygamber'in "müslüman olun" çağrısına heyettekiler, "Biz senden önce müslüman olduk." diye cevap vermişlerdir. Bunun üzerine Hz. Peygamber heyete Allah'a çocuk isnat etmeleri, domuz eti yemeleri ve haça tapmaları nedeniyle müslüman olamayacaklarını bildirmiştir.

Hz. İsa'nın babası
Bunun üzerine heyet, "İsa Allah'ın oğlu değilse, babası kimdir, nereden gelmiştir?", diye sorar.

Hz. Muhammet bu soruya hemen cevap vermemiştir ve Al-i İmran sûresinin ilk 80 ayetinin iniş sebebinin (sebe-i nüzul) bu olay olduğu rivayet edilir.

Bu ayetlerde Hz. İsa'nın babasız doğumunun Adem'in yaratılışına örnek gösterilmesi (Al-i İmran:59) ve ardından  "mübahele (karşılıklı lanetleşmek, beddualaşmak) ayeti" olarak bilinen Al-i İmran:61 ayeti gelmektedir. Buna göre Hz. Muhammed heyeti mübaheleye davet etmiştir. Necranlılar mübaheleye girmemiş, cizye ödemeye razı olmuşlardır.

Akıl
Başka bir rivayete göre Hz. Muhammed konuyu bir de şöyle (lafzına değil anlamına dikkat ederek okuyunuz.) izah etmiştir:
  • Doğan her çocuk babasına benzer, onun özelliklerini taşır.
  • Allah her zaman diridir ve canlıları korur, rızıklandırır. İsa ise bu özelliklere sahip değildir.
  • Allah yemez, içmez, ölmez, yok olmaz fakat İsa yemiş, içmiş, ölmüştür.
  • Siz de biliyorsunuz annesi İsa'yı diğer anneler gibi doğurdu, onu diğer bebekler gibi emzirdi. Bunlar Allah için geçerli değildir. (İhlas:3)
Kelam
Bu olay bağlamında, kelam ilmi açısından şu husular önemlidir:
  • itikadi sorulara yanıt verilirken aklın kullanılması/kullanılabileceği (aklî tefekkür, akl-ı selim)
  • Hz. Peygamber'in bu tür soruları yasaklamaması, cevap vermesi (Hz. Peygamber döneminde kelam makalesini inceleyiniz.)
Bu alana not ekleyebilirsiniz.
Başka bir sorunuz mu var?
Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış.

İlgili Konu
Kelamda Bilgi
İlgili Kayıtlar
Benzer Kayıtlar
İlginizi Çekebilir